Heb je een fijn huis? Dan is de kans groot dat je er lekker wilt blijven wonen. Ook als de kinderen zijn uitgevlogen en je (misschien) alleen bent komen te staan. Jij voelt je fijn in je eigen huis en je wilt er eigenlijk niet meer weg. Maar wat nu als je merkt dat je wat ouder wordt en dat je wat minder stevig op je benen staat? Of je merkt dat je wat minder goed uit de voeten kunt? Dan kun je natuurlijk je kinderen en de buren vragen om je regelmatig te bezoeken en je te checken. Dat maakt echter wel dat je een deel van je zelfstandigheid opgeeft. Je zult het dan altijd moeten laten weten als je de deur uitgaat en moeten aangeven wanneer je verwacht weer thuis te zullen zijn. Vergeet je dat een keer, dan is er direct dikke paniek in de buurt. En dat terwijl jij je van geen kwaad bewust bent. Je kunt dan beter voor een andere oplossing zorgen.
Hoe behoud je je vrijheid?
Het inschakelen van je buren en/of je kinderen is fijn, maar het beperkt je wel in je bewegingsvrijheid. Je kunt dan beter kiezen voor een andere oplossing. Denk bijvoorbeeld aan een alarmbel voor ouderen. Dat is een paniekknop in de vorm van een mooie armband of een horloge die je kunt indrukken op het moment dat er iets is. Je kunt dan worden doorgeschakeld naar een centrale of naar je kinderen of buren, net wat jij wilt. Het fijne is dat deze paniekknop gewoon te dragen is en dat je dus altijd hulp bij de hand hebt. Ook als je lekker een rondje wilt gaan lopen, boodschappen wilt gaan doen of in de tuin wilt werken. Je kinderen hoeven zich geen zorgen over je te maken en je buren hoeven je niet continu in de gaten te houden. Jij regelt het allemaal zelf!
Wat kun je nog meer doen?
Behalve het dragen van een paniekknop kun je ook nog andere maatregelen nemen om ongevallen in huis te voorkomen.
-
Kleedjes en matjes: Het is nu misschien wel tijd om alle losse kleedjes en matjes op te ruimen of ze goed vast te plakken. Veel mensen struikelen en bezeren zich gewoon in huis. Dat leverde in 2021 maar liefst 105.000 SEH bezoeken op van mensen boven de 65 op (bron: https://www.zorgvoorbeter.nl/thema-s/valpreventie/cijfers).
-
Pantoffels of huisschoenen: Ook het dragen van goed passende pantoffels in huis kan veel gedoe voorkomen. Kies pantoffels of huisschoenen die goed passen en waar je niet gemakkelijk uitstapt en die toch comfortabel zitten.
-
Handgrepen: Maak handgrepen op het toilet en in de doucheruimte. Misschien gebruik je ze nooit, maar één keer misgrijpen kan al voor grote problemen zorgen.
-
Een traplift: Laat een traplift, kan ook tweedehands, plaatsen. Je kunt dan op het moment dat je je niet zo fijn voelt, wel gewoon naar boven en weer naar beneden.
-
Een belcirkel: Spreek met andere ouderen af dat jullie elkaar, volgens een vast schema, iedere dag even bellen. Gewoon om te controleren dat er geen problemen zijn. Het is dan wel belangrijk om je “af te melden” als je weet dat je niet thuis/bereikbaar bent. Dit is niet alleen fijn ter controle, maar ook voor de sociale contacten.