Voor veel werknemers is een functioneringsgesprek een “moetje”. Eén keer per jaar of per half jaar volgt er een verplicht gesprek met de directe leidinggevende om de gestelde doelen voor het over de afgelopen periode te bespreken, en te bekijken in hoeverre deze doelen zijn behaald. De manier waarop we met elkaar omgaan op de werkvloer is in de loop der jaren sterk veranderd. Zeker de manier waarop we kijken naar werkplezier en werkdruk is niet meer wat het geweest is. Het is het dus hoog tijd dat het performance management met de tijd meegaat. In dit artikel geven we enkele tips voor leidinggevende om het functioneringsgesprek plezieriger te maken voor de werknemers.
Inclusief vs exclusief talentmanagement
Een goede manier om te kijken naar de manier waarop werknemers worden beoordeeld is het gebruiken van de talenten van de werknemers. In het talentmanagement wordt onderscheid gemaakt tussen twee stromingen: inclusief en exclusief talentmanagement. Inclusief talentmanagement houdt in dat de organisatie zich richt op het ontwikkelen van talent bij alle medewerkers, ongeacht hun leeftijd of ervaring. Dit betekent dat de organisatie investeert in opleidingen en ontwikkeling voor alle medewerkers, zodat iedereen de kans krijgt om zich te ontwikkelen en te groeien binnen de organisatie. Exclusief talentmanagement houdt in dat de organisatie zich alleen richt op het ontwikkelen van talent bij een select groep medewerkers die als 'talent' gezien worden. Dit betekent dat de organisatie alleen investeert in opleidingen en ontwikkeling voor deze selecte groep medewerkers, en niet voor alle medewerkers. Zeker in het kader van duurzame inzetbaarheid is het van belang dat er wordt gefocust op inclusief talentmanagement.
Mening van de werknemer telt
Om er voor te zorgen dat het functioneringsgesprek prettig en constructief verloopt, is het belangrijk dat de werknemer zich ook gehoord voelt. Leg niet alleen de nadruk op prestatiedoelen maar vraag ook naar het welzijn van de werknemer. Zo is het bijvoorbeeld interessant om erachter te komen of er veel wordt geroddeld op de werkvloer en of Iedereen respectvol met elkaar omgaat. Afgezien van de sociale werksfeer is het ook goed om stil te staan bij de mate waarin een werknemer zich competent genoeg voelt voor de taken maar ook nog wel voldoende wordt uitgedaagd. Vraag vooral ook feedback van de werknemer over je handelen als leidinggevende. Juist door enige introspectie te Laten zien en je kwetsbaar op te stellen laat je zien dat je het gesprek serieus neemt en de mening van de werknemer waardeert.