Je zakelijke energierekening ligt dit jaar een stuk hoger dan de afgelopen jaren. Mede door de coronacrisis en de oorlog in Oekraïne zitten de energie- en gasprijzen flink in de lift. Daar kun je helaas niet omheen. Wat je wel kunt doen, is actief op zoek gaan naar manieren om zo min mogelijk te betalen voor je zakelijke energiecontract. Dat kan onder andere met energie vergelijken grootzakelijk en kleinzakelijk. In dit artikel vertellen we je er graag meer over zodat ook jij niet meer te veel betaalt voor het energiecontract voor je bedrijf.
Stap over op een ander energiecontract als dat kan
Ieder energiecontract beschikt over een einddatum. Dat is de datum waarop je je contract mag eindigen. Het gebeurt vaak dat ondernemers deze einddatum vergeten. Je contract wordt in dat geval 'gewoon' verlengd, maar niet tegen een aantrekkelijk energietarief. Daarom moet je actie ondernemen op het moment dat dat kan. Stap over naar een andere aanbieder wanneer daar een beter aanbod te krijgen is. De kans is namelijk groot dat je ergens anders minder geld hoeft te betalen voor hetzelfde pakket energie. Zakelijke energieleveranciers zijn immers altijd op zoek naar nieuwe klanten waardoor ze regelmatig kortingen aanbieden en met andere aanbiedingen reclame maken. Nu de energietarieven zo hoog liggen, kan het ook zijn dat je voordeliger uit bent wanneer je bij je huidige energieleverancier blijft. Maar: ook dan moet je actie ondernemen. Vraag of ze een aanbieding voor je hebben waardoor je zou willen blijven.
Begin met zakelijk energie vergelijken voor beste deal
Wanneer je over wilt stappen naar een ander energiebedrijf is het zaak om te beginnen met mkb energie vergelijken of grootzakelijk energie vergelijken. Dat is namelijk de meest eenvoudige manier om erachter te komen welke energiedeal het beste bij jouw onderneming past. Het is aan te raden om hier een speciale tool voor te gebruiken; een zogeheten zakelijke energievergelijker. Dat is een online programma waarmee je binnen no time weet welke energiecontracten er beschikbaar zijn voor jouw situatie en wensen. Het enige dat je hiervoor moet weten, is de gegevens omtrent je jaarlijkse energieverbruik. Die zie je op je jaarlijkse energierekening of kun je opvragen bij de netbeheerder. Ook eventuele wensen, zoals de wens voor groene stroom of een flexibel energietarief, moet hierbij worden meegenomen. Goed om te weten: bij zo'n tool krijg je altijd alle mogelijke opties te zien, dus je hoeft niet verder te zoeken. Dat scheelt je veel tijd, energie en uiteindelijk ook geld.
Wek je eigen voordelige energie op met zakelijke zonnepanelen
Tot slot nog een tip waar je vooral op de langere termijn van kunt profiteren: schaf zakelijke zonnepanelen aan om zo minder te betalen voor je zakelijke energierekening. Met zonnepanelen wek je namelijk je eigen groene stroom op die gratis verkrijgbaar is, aangezien zonnestralen niets kosten. Natuurlijk moet je hier wel eerst een investering voor maken. Zonnepanelen zijn niet goedkoop, maar de kosten ervan heb je er gemiddeld gezien binnen acht tot tien jaar uit. Omdat zonnepanelen rond de 20 tot 25 jaar mee kunnen gaan, profiteer je dus voor lange tijd van gratis zonne-energie. Uiteindelijk kun je op deze manier dus veel goedkoper uit zijn. Wat hierbij mooi meegenomen is, is het feit dat je ook nog eens een steentje bijdraagt aan een betere wereld. Met zonnepanelen wek je namelijk groene stroom op. Bij die productie komt veel minder CO2 vrij dan bij de productie van grijze stroom. Zoals je misschien wel weet is CO2 schadelijk voor het milieu, omdat het zorgt voor een gat in de ozonlaag waarna het klimaat verandert.